Thomas Edison - Elpæren og elværk
- Mohammed Alaa
- 15. feb. 2017
- 2 min læsning
Thomas Edison var opfinder, og dedikerede hele hans liv til opfindelserne. 7 år efter han blev født i 1847, blev han smidt ud af skolen, på grund af for mange spørgsmål. Læren mente, at han var dum, fordi han stillede så mange spørgsmål. Moderen ville dog ikke give op på Thomas' interesse i viden, så hun tog sagen i egen hånd, og underviste ham selv. Da Thomas var 11 år, ville hans forældre vise ham biblioteket, hvor han kunne finde alt den viden han ville. Han blev meget begejstret for det, og læste mange bøger. Hans interesse for viden, og for at opdage noget nyt, blev bare større og større.
I alt fik han igennem hele sit liv lavet mange hundrede af opfindelser. Den han er mest kendt for nu om dage er elpæren. Dog var han ikke den første til at eksperimentere med elektrisk lys, men han var den mest succesfulde. I 1870-erne eksperimenterede han meget med hvordan han kunne få levetiden på lampen til at være længere. I starten sprang den efter bare et par sekunder, men efter lidt tid kunne de holde noget længere. Nu om dage kan de holde i flere tusinde timer, før de springer. Da Thomas havde lavet en pære der virkede ordentligt, i slutningen af 1879, ville han vise den frem. Han fik fremstillet mange pærer, og fik lagt elektricitet ud til dem i en hel park. Det blev en stor succes, og mange blev interesserede i at få elektrisk lys i deres egne hjem.
Efter mere end to år, med hårdt arbejde, kunne han åbne sit første elværk på Manhattan i New York. Det skete den 4. september 1882, hvor 82 forbrugere fik adgang til elværket. Interessen voksede dog stadigt, og flere og flere elværker opstod i området. Det eneste problem der var, at systemet kørte med jævnstrøm, dvs. at meget elektricitet blev tabt når det skulle transporteres længere distancer. Amerikaneren, George Westinghouse, opdagede hurtigt dette problem, og fik udviklet et vekselstrømssystem, som kunne lave elektricitetens spænding meget højere, så man kunne transportere det længere afstande. Det er det system vi stadigt bruger i dag.

Comentários